Вести

Германската компанија за инженерство на возила Холман работи со партнери за развој на интегриран лесен покрив за шински возила.
Проектот се фокусира на развој на конкурентен трамвајски покрив, кој е направен од композитни материјали со влакна оптимизирани за оптоварување.Во споредба со традиционалната кровна конструкција, тежината е значително намалена (минус 40%), а склопот е намален обем на работа.
Дополнително, неопходно е да се развијат економични процеси на производство и склопување кои можат да се користат за производство.Партнери на проектот се RCS Railway Components and Systems, Huntscher и Fraunhofer Plastics Center.
„Намалувањето на висината на покривот се постигнува преку континуирана употреба на лесни ткаенини и структурен дизајн и методи на градба со пластика засилени со стаклени влакна оптимизирани за оптоварување, како и интеграција на дополнителни компоненти и товари за воведување функционална лесна тежина.Рече релевантното лице.
Особено модерните трамваи со ниски подови имаат многу високи барања за структурата на покривот.Ова е затоа што покривот не е само суштински важен за зајакнување на цврстината на целата структура на возилото, туку мора да одговара и на високите статички и динамички оптоварувања предизвикани од различни единици на возилото, како што се складирање енергија, струен трансформатор, отпорник за сопирање и пантограф, воздух. единици за климатизација и телекомуникациска опрема.
有轨电车
Лесните покриви мора да примат високи статички и динамички оптоварувања предизвикани од различни единици на возила
Овие високи механички оптоварувања ја прават структурата на покривот тешка и предизвикуваат кревање на центарот на гравитација на шинското возило, што резултира со неповолно однесување при возење и висок притисок врз целото возило.Затоа, неопходно е да се избегне зголемување на центарот на гравитација на возилото.На овој начин, многу е важно да се одржи структурната стабилност и конзистентноста на лесната тежина.
Со цел да ги прикаже резултатите од проектантските и техничките проекти, RCS ќе ги произведе првите прототипови на лесни покривни конструкции од FRP на почетокот на следната година, а потоа ќе спроведе тестови под реални услови во Центарот за пластика Фраунхофер.Во исто време, беше произведен демонстративен покрив со поврзани партнери и прототипот беше интегриран во модерни возила на ниски подови.

Време на објавување: Декември-17-2021 година